Graan Cru Primeur 2025

Graan Cru Primeur 2025: De Heikamp onderstreept kracht van korte keten en culinaire innovatie
Ruurlo, 8 oktober 2025 – Tijdens de ondertekening van het Achterhoek Food Manifest in Villa Ruimzicht werd de Graan Cru Primeur 2025 feestelijk uitgereikt. Dit unieke zakje graan bevat de allereerste maling van Nederlandse zomertarwe, geteeld op de eigen boerderij van restaurant De Heikamp in Ruurlo. Eigenaar Bert van Zijtveld overhandigde het gouden zakje ceremonieel aan Hans Steenbergen, trendwatcher, Dutch Cuisine Ambassadeur en co-founder van Food Inspiration.
Uniek in Nederland: eigen tarwe voor eigen pannenkoeken
De Heikamp is het enige restaurant in Nederland dat zelf tarwe teelt. Deze zomertarwe vormt de basis voor de bekroonde pannenkoeken van De Heikamp, gebakken met meel van eigen graan. “Voor ons is het vanzelfsprekend,” aldus Van Zijtveld. “De eieren komen van onze buurman, het meel van onze eigen akker. Zo maken we de lekkerste pannenkoeken: puur, lokaal en met passie.”
Lokale voedselketen en Dutch Cuisine
De uitreiking vond plaats in het kader van Achterhoek food, een samenwerking van partijen die zich sterk maken voor een positie van de Achterhoek als toonaangevende foodregio met als kenmerken duurzaam, gezond én lokaal. De keuze om het zakje aan Hans Steenbergen te overhandigen is een erkenning van zijn inzet voor Dutch Cuisine, een beweging die duurzame, gezonde en smaakvolle Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart zet.
Steenbergen prees Van Zijtveld: “Bert maakt daadkrachtige keuzes. Zijn lef en passie om als pannenkoekenrestaurant de verbinding tussen boer en bord te leggen, is bewonderenswaardig.”
Culinaire verbinder met visie
Met de uitreiking van de Graan Cru Primeur én de nominatie van Bert van Zijtveld voor de Gelderse Waarde-Ring 2025 in de categorie Innovatie Ondernemer, bevestigt De Heikamp haar toewijding aan een toekomstbestendige voedselketen. Hierin staan smaak, herkomst en verbinding centraal.