Graan Cru Primeur 2022: “We hebben goud in handen”

Graan Cru Primeur 2022

Graan Cru Primeur 2022: “We hebben goud in handen”

 

Donderdag 6 oktober is de eerste maling van de nieuwe oogst, de Graan Cru Primeur, van restaurant De Heikamp in Ruurlo namens de Rabobank overhandigd aan de Nierstichting. De cheque ter waarde van € 5.000, werd namens de Nierstichting in ontvangst genomen door Jonnie en Thérèse Boer van restaurant De Librije in Zwolle.

 

De Heikamp in Ruurlo is het enige restaurant in Nederland dat zelf tarwe teelt. Op de eigen boerderij wordt 4 hectare baktarwe verbouwd. Het is een jaarlijkse traditie om de eerste maling van de nieuwe oogst, de Graan Cru Primeur, ceremonieel te overhandigen aan een bekende Nederlander met een donatie aan het goede doel. Op deze manier wil Bert van Zijtveld van De Heikamp meer waardering en bewustwording creëren voor “de korte keten”. De consument meer bekend maken met de oorsprong en het proces om te komen tot een waardig product.

 

De Rabobank staat voor duurzaamheid, meer bewustzijn en waardering voor de foodsector. Rabobank vindt het van belang om de korte ketens te versterken en stimuleert duurzame productie van voeding.Samen bereiken we meer dan alleen. Daarom bood De Heikamp samen met Hans van de Guchte, directeur coöperatieve Rabobank, de 1e Gouden zak Graan Cru Primeur 2022 aan namens de Rabobank ten behoeve van de Nierstichting.

 

“Na jaren experimenteren op geleende grond, was het dit jaar extra spannend om te telen op eigen grond. Als onze broodnuchtere Achterhoekse bakker je geëmotioneerd belt “We hebben goud in handen!”, weet je dat het goed is!” aldus Van Zijtveld. Naast eigenaar van De Heikamp nu dus ook Graanboer. Tarwe dat met zorg, maar vooral met passie, wordt geteeld en op ambachtelijke wijze wordt gemalen door meestermolenaar Tonnie Moes van korenmolen De Leeuw.