KunstKring Concert Estudiantina

KunstKring Ruurlo organiseert Latijns-Amerikaans tuinconcert

 

De Bosveranda bij De Heikamp wordt op zaterdag 20 juli overgoten met opzwepende Cubaanse klanken, vertolkt door het Estudiantina Ensemble. Een acht señores sterk muziekensemble, dat de traditie van de oorspronkelijke Estudiantina-orkesten uit Cuba levend houdt. Het concert begint om 20.30 uur.

 

De oorsprong
De oorspronkelijke Estudiantina-orkesten bestonden uit studenten die in de uniformen van hun universiteit optraden. Ze bestonden uit twee gitaren, twee tres-en (een tres is een dubbel besnaard gitaar-achtig instrument), contrabas of marímbula, kleine barokpauken en twee leadzangers die kleine percussie-instrumenten bespeelden. De groepen speelden op straten, pleinen en in cafés voor geld en voor hun plezier. In de muziek van de Estudiantina-orkesten kwamen verschillende muzikale culturen samen: Spaanse liedkunst, Afrikaanse ritmiek en elementen uit de Franse muziek die aan het hof werd gespeeld.

 

Na de glorietijd in de eerste helft van de 20e eeuw werd de Estudiantina-traditie langzamerhand vervangen door de salsa-orkesten. Deze richtten zich meer op de populaire danscultuur. Daarmee verdwenen voor een belangrijk deel de wortels en nuances die de muziek van de Estudiantina-orkesten kenmerkten.

Het Nederlandse Estudiantina Ensemble heeft sinds de oprichting vele optredens verzorgd, aanvankelijk alleen in Nederland op met name festivals en salsadansfeesten. Wat het ensemble zo uniek maakt is dat het compromisloos vasthoudt aan het concept: ze spelen Cubaanse muziek van bijna een eeuw geleden op authentieke wijze en in een authentieke bezetting gespeeld.

 

Internationale erkenning
De eerste internationale erkenning kreeg de groep van het muzikale moederland Cuba, dat Estudiantina uitnodigde om op het Festival Pepe Sanchez in Santiago de Cuba in 2007 te komen spelen. In de jaren die volgden groeide de internationale belangstelling voor het ensemble, met name uit het Verre Oosten. Dit leidde tot verschillende tournees door China en Maleisië. In de zomer van 2014 was de band een van de hoofdacts op het grootste jazzfestival van zuidoost Europa, Nisville in Servië. In 2015 volgden tournees door Slovenië en Suriname. In het seizoen 2014/2015 vond de eerste ‘officiële’ theatertournee plaats die het ensemble langs ruim 20 enthousiaste Nederlandse theaters voerde.

 

Estudiantina in Ruurlo
Estudiantina heeft in Ruurlo bij het KasteelTuin festival, in het Kulturhus en bij hotel-restaurant de Tuinkamer opgetreden.

Kaarten à  € 16,50 zijn verkrijgbaar via www.kunstkringruurlo.nl/concerten. Liefhebbers kunnen een borrelplank of bittergarnituur bestellen tijdens het concert. Vooraf is het mogelijk à la carte te eten in het restaurant. Hiervoor is reserveren gewenst. 

 

Voor meer informatie over het Estudiantina Ensemble: https://www.estudiantinaensemble.nl/